Gamay

Van bij de eerste oogsten van onze Zweigelt bleek dat het beheersen van de tannines in de rode wijn de grootste uitdaging ging zijn. Dus ging ik op zoek naar een blendpartner: een druivensoort die over compenserende troeven beschikt om beide wijnen samen te voegen tot één harmonieuze wijn. Mijn inspiratie haalde ik in Bordeaux, waar een soortgelijk 'probleem' met Cabernet franc bestaat:  in monocépage is deze soort vaak streng en ontoegankelijk, maar met het toevoegen van fruitige Merlot ontstaat een blend die het beste van 2 werelden verenigt. Zoiets wou ik dus 900 km noordelijker ook uitproberen: met Zweigelt als structuurgever en Gamay als frivole framboos.

De plek waar de gamay moest komen was vroeger in gebruik door een boomkweker en door die monocultuur was er een probleem met aaltjes in de grond. Gelukkig weten we nu dat bepaalde planten zelf stoffen aanmaken die die aaltjes bestrijden. Daarom werd er 2 jaar op voorhand Tagetes  (Afrikaantjes) ingezaaid om de grond op natuurlijke manier te ontsmetten.   

Share by: