Pinot noir 

Pinot noir, Gamay en Pinot gris zijn aangeplant op hetzelfde perceel. Toen ik de eerste rijen Gamay plantte zocht de afdeling geologie van de UGent toevallig een testlocatie voor hun spiksplinternieuwe grondradar. Uit die test bleek dat de ondergrond van deze wijngaard alvast tot een diepte van 9 m uniform is: leem. Die leem is hier tijdens de laatste ijstijden door de wind aangevoerd. Bij het terugtrekken van het landijs een paar duizend jaar geleden is die leemlaag op sommige plaatsen in hoopjes van 60 tot 150 m hoog blijven liggen: ziedaar de Vlaamse Ardennen ! Geologisch gezien is dit dus spiksplinternieuwe bodem, amper een paar tienduizend jaar oud. Er wordt vaak gezegd dat we onze rijkdom in de middeleeuwen aan deze vruchtbare leem te danken hadden.

Test grondradar

Voor wijnbouw is die vruchtbaarheid echter een nadeel. De planten gaan wel beter groeien, maar zijn ook ziektegevoeliger. Daarom zijn onze stokken geënt op een speciaal geselecteerde wortel, afkomstig van wilde Amerikaanse en Aziatische druivensoorten. Die wortel vermindert de ziektegevoeligheid,  tempert de groeikracht en levert top-kwaliteit druiven.

Share by: